Repčík (SOZA) vs. redaktorka (SME)

6. júna 2012, prepich, ľudia

O probléme SOZA ste už počuli vari všetci, začína sa to omieľať viac a viac. Asi tak ako väčšina tohto národa neviem, aké sú podmienky licenčnej zmluvy pri hudobných vystúpeniach, ktoré zo zákona prikazujú SOZA-e platiť akési poplatky. Neviem to a preto sa nejdem do krvi hádať a pridávať k tej väčšine, ktorá by SOZA-u najradšej vypálila za ohavné činy, ktoré pácha.

 

Môj empatický pohľad (protiväčšinový samozrejme)

Včera som zazrel prvýkrát video na sme.sk (prikladám odkaz na konci článku), reportáž od jednej ich reportérky, ktorá si myslela, že Repčíka znemožní, nachytá, zistí pravdu, ktorú chcú tak veľmi všetci rozzúrenci počuť. Nedali mu ani 1 deň na vyjadrenie sa k Heľpe s dodatkom, dokedy to chce riešiť? On akože nemá iné problémy??? Koľké prípady XXL sa riešili niekoľko rokov a toto? Tomu hovorím prístup. Tak ako bolo vo videu povedané, Heľpa nie je náš problém. Je to problém obce Heľpa a SOZA-y. Platiacich obcí je neúrekom, no aká obec môže viac zarezonovať v dušiach hrdých Slovákov ako je obec Heľpa so svojimi ľudovými piesňami. Znova dôkaz toho, čo robia médiá s ľuďmi. Ešte sa ho hneď na začiatku spýta: „Prečo SOZA vyberá poplatky za spev detí?“ Krásne položená otázka, žiaľ hlúpa. Zaujímalo by ma ako to v skutočnosti je, no neviem to. Neviem, prečo musí obec platiť za nejaké vystúpenie, kto by obec stíhal, keby vystúpenie neoznámi a nič neplatí? …

 

Ako pán Repčík niekoľkokrát spomenul slovo „korektne“, tak sa aj v rozhovore (videorozhovore) správal. Vysvetlil mladej redaktorke čo je to význam slov, ako a kedy sa ktoré slová používajú a čo je to kontext a citácia. Možno sa páčil jeho výstup mne jedinému, no ja mu „dávam svoj hlas a môže ísť do divadla“… Nakoľko vyslovene jasne nedostali „smečkári“ súhlas na natáčanie od osoby, s ktorou bol rozhovor uskutočnený, video by asi teda nemalo byť zverejnené. To video je už v minimálne 2 článkoch na sme.sk. Gratulujem!

 

Ľudia veľmi radi pozerajú na takýchto ľudí, takéto záležitosti s klapkami na očiach a ušiach a nechávajú sa viesť médiami, bez toho aby sa trošku zamýšľali na problém zo strany kritizovaného verejnosťou.

 

Verím, že tieto problémy sa vyriešia v prospech občanov! Chcel som len poukázať na silu médií a ľudskú hlúposť…

 

http://tv.sme.sk/v/24427/riaditel-soza-helpa-nie-je-vas-problem.html